
Question 1:  If a foreign owner has a long term charter with a Chinese charterer and  
a) the ship never comes to China then will the hire earned under that charter be 

subject to tax? 
b) the ship comes to China only on occasions instead of on consecutive voyages 

during the charter period then is tax payable based on charter hire on a pro rata 
basis i.e. only for the durations of the Chinese voyages? 

 
As per the Provisional Measures, time charter is a transportation service and the international 
transportation services within China do not include voyages completely outside of China, and 
as a result, time charter hire for such voyages shall not be subject to enterprise income tax.  
 
However Article 7 of the Implementation Regulation of the Law of the Enterprise Income Tax 
(“Implementation Regulation”) provides that the place where the payer locates is the place of 
source for rental income. There is no clarification that whether this “rental income” includes 
time charter hire. If it does, then since the Chinese Charterer resides in China, the payable 
charter hire is therefore deemed as sourced from China and taxable despite that the vessel 
might never call at Chinese ports.  
 
On the other hand, one can argue that the “rental income” shall not include time charter hire 
because according to the Provisional Measures time charter is a transportation service and 
the source of transportation income is the place where such service is performed. If the 
voyage is outside of China, then the place of source is not China. It remains unclear how the 
tax authority interprets these two regulations.  
 
If the tax authority takes the stance that “rental income” does not include time charter hire, 
and therefore only Chinese voyages are counted, then the payable tax will be a pro rata one. 
If the tax authority sees all voyages as taxable, as long as there is Chinese Charterers 
involved, then the whole charter hire will be taxed. 
 
 
Question 2:  The requirements are stated to be effective from 1 August 2014. Do the 
Provisional Regulations apply only to new transportation agreements signed after that 
date, or also to older transportation agreements, perhaps agreed some time ago? 
 
Enterprise Income Tax liability arises when the income is considered earned by applicable 
PRC accounting and tax rules. For transportation services, the date when the transportation is 
actually performed is the time such income is deemed earned. Therefore even it is a C/P 
before 1 August, if the actual transportation occurs after 1 August, the Provisional Regulations 
still apply.   
 
 
Question 3:         Where there is a charter and a sub-charter, does that mean that the tax 
will be payable on both hire and freight?  
 
Every party on the charter chain shall pay tax as long as the vessel is engaging in 
International Transportation Services (“ITS”) within China. If an Owner time-charters out the 
vessel to a Time Charterer, who then voyage-charters out the vessel to a Voyage Charterer to 
perform ITS in China, both the Owner and the Time Charterer shall pay income tax for the 
charter hire/freight they earned from the ITS. The Time Charterer can deduct the hire payable 
to the Owner as necessary expense from the freight he receives from the Voyage Charterer. 
The Owner can deduct expenses (e.g., crew wages, vessel depreciation) from the hire he 
receives from the Time Charterer. No doubt the Voyage Charterer shall also pay tax for any 
income he receives from various shippers.  
 
 
Question 4: Who is responsible for payment of the tax, i.e. Owners or Charterers? 
 
If an Owner time or voyage charter out the vessel, the Owner is responsible for paying tax for 
the hire or freight he earned from the ITS. If the Owner does not declare and pay tax by 
himself or through an agent, the tax authority can designate the Charterer as withholding 



agent. The Charterer then is obliged to withhold part of the hire or freight payable to the 
Owner, and pay the same to the tax authority.  
 
 
Question 5: For the purposes of double‐taxation treaty relief, is the relevant country, the flag 
state,  the country  in which  the vessel’s managers are domiciled or  the country  in which  the 
vessel’s registered owners are domiciled?  
 
The domicile of the party who signs the Charter Party (“C/P”) is what matters here. To give an 
example, if the C/P is between a Greece Owner and a Chinese Charterer and the voyage is 
an ITS in China, the Greece Owner can apply for a tax treaty exemption for the charter hire or 
freight he earns in accordance with the tax treaty between Greece and China. It does not 
matter whether the vessel is Panama or Greece flagged or how the Greece Owner procures 
the vessel (e.g., bareboat charter in or time charter in).  
 
 
Question 6: If the c/p is signed by the vessel managers as agent, for and on behalf of 
the Owner, would this mean that it would be the managers’ domicile that would be 
taken into account for the double taxation treaty relief? If so, can you confirm what is 
meant by ‘domicile’ – is it only the place of the company's incorporation or can it also 
be the place where the company has established a branch?  
 
If the C/P is signed by the vessel managers as agent, for and on behalf of the Owners, it 
would be the Owners’ domicile that determines the applicability of the double taxation treaty 
relief. However Owners’ domicile is not necessarily the place where Owners are incorporated. 
The Owners’ domicile could be the place of the vessel’s management. “Domicile in one 
country” in tax treaties means by reason of place of incorporation, residence, place of head 
office, place of effective management or other similar criteria, one company is liable to tax in 
that country. Chinese tax laws provide that to be a domiciled company in one country, that 
company must pay taxes in that country and has a tax residence identity issued by the tax 
authority of that country. For example, if the vessel files a Panamanian flag, and the Owner is 
incorporated in Panama, but the effective management is in Greece, and the Owner is 
certified by Greece government as resident company, then the Owner’s domicile is at Greece, 
and the Sino-Greece double taxation treaty shall apply. The tax applies to ongoing C/P 
concluded before 1 August 2014.  
 
Question 7: How do Owners go about registering with the tax authorities?  
 
Within 30 days upon conclusion of the C/P, Owners shall by themselves or through agents go 
through the registration formalities at a competent tax authority in places (e.g. a Chinese port) 
where they conducts ITS. Necessary documents for registration include, among others, 
Owner’s Certificate of Incorporation, C/P, voyage details, and documents indicating the 
contact points in China. Upon successful registration, the Owners shall set up account books, 
keep account voucher, carry out accounting in accordance with applicable PRC accounting 
rules, and compute/pay tax accurately. If Owners apply for a tax treaty exemption, besides 
the above documents, Certificates of Residential Identity issued by the tax authority or 
Shipping Department of Owners’ countries shall also be provided.  
 
 
Question 8:  Would registering with the tax authorities in China have any wider 
consequences/disadvantages for Owners? 
 
When registering with the tax authority, Owners need to submit the C/P and set up account 
books. During the tax calculation/declaration, Owners have to provide information regarding 
their incomes and expenses. A lot of commercial information will be stored in the tax 
authority’s system. Although according to laws, the tax authority shall keep such information 
confidential, the possibility of leakage cannot be ruled out.  
 
Also such information can be used to trace Owners enforceable assets in China in court 
proceedings (e.g., Owners’ creditor rights against Chinese Charterers). For example, Owners 



register a long term time charter with the tax authority. There is a new claim raised by a third 
party against Owners before Chinese courts. The Chinese courts can obtain the time charter 
detail from the tax authority and issue an order to the Chinese Charterers requesting the 
Chinese Charterers to withhold the full charter hire pending the litigation conducted in 
Chinese courts.  
 
 
Question 9: In relation to information provided about income and expenses, would 
Owners have to provide details of all earnings under a time-charter or simply in respect 
of the voyages involving Chinese ports? 
 
It remains unclear that whether only voyages in relation to a Chinese Charterer shall be taxed 
or only voyages involving Chinese ports shall be taxed, Owners could be required to provide 
details of all earning invloving Chinese Charterers or Chinese ports. 
 
 
 
 
 


